Kies de meeste geschikte broker voor jou

Als je een stapje op de aandelenmarkt wilt zetten, maar dat nog nooit eerder gedaan hebt, is het wijs om daarvoor een tussenpersoon te zoeken, die weet hoe de gang van zaken daar is. Een broker oftewel een effectenmakelaar is een persoon die voor jou aandelen kan kopen en verkopen op de beurs. Omdat er veel verschillende brokers actief zijn, is het moeilijk om er eentje te kiezen die nu juist aanbiedt wat jij graag wilt. Als je iemand zoekt om voor jou in aandelen te handelen, start dan eerst met brokers vergelijken.

Brokers vergelijken qua kosten
Er zijn een aantal factoren waarmee je rekening dient te houden bij de keuze van een broker. Het eerste dat van belang is, is jouw gedrag op de aandelenmarkt. Wil je vaak aandelen kopen en verkopen? Hou er dan rekening mee dat met name banken voor iedere handeling die je doet hoge transactiekosten rekenen. Dit is zonde van het geld als je veel transacties doet, want je ziet er niks voor terug. Als je niet veel handelingen doet, is het geen probleem omdat de kosten dan niet hoog uitvallen. De meeste brokers rekenen in de regel veel minder aan transactiekosten dan de banken. Bijkomende kosten bij met name ook de banken worden gevormd door het bewaarloon. Dit zijn de kosten die door de bank berekend worden om de aandelen voor jou te bewaren op een effectenrekening. Lang niet alle brokers berekenen deze kosten.

Hoe verkrijg je informatie?
Ook een belangrijk punt om rekening mee te houden bij de zoektocht naar een geschikte broker is de informatievoorziening. Stel, je wilt graag continue op de hoogte gehouden worden over de status van je aandelen of je bent op zoek naar informatie over de manier waarop je het beste kunt handelen in aandelen. Als je de mogelijkheid wilt hebben om hierover telefonisch of via de mail informatie in te kunnen winnen, kies dan voor een broker die deze service aanbiedt. Veel brokers organiseren ook seminars, zowel op internet als echte seminars waar je daadwerkelijk naar toe kunt gaan, waar je veel informatie kunt inwinnen over beleggen, over de werkwijze van een bepaalde broker en alles wat maar met aandelen en de aandelenmarkt te maken heeft.

Handel in aandelen in België
Er zijn veel banken en brokers in België die voor jou willen handelen in aandelen. Het advies is om eerst goed te bedenken wat je precies wilt en hoe vaak je denkt aandelen te kopen of verkopen. Denk er ook goed aan hoe je geholpen wilt worden met informatie en op wat voor manier je deze wilt ontvangen. Als je dat allemaal op een rijtje gezet hebt, kun je de broker of bank kiezen die daar het beste bij past. En zul je naar tevredenheid je aandelen kopen en verkopen, indien nodig. Zoek altijd een erkende broker.